Bageln (beigeln) från Krakow

Bageln som idag är populär i USA och Kanada kommer egentligen från Centraleuropa, närmare sagt från den judiska minoriteten i Krakow.

 

Bageln (eller beigeln) är en typ av bröd som görs på jäst och formas som en ring. Den färdiggjorda degen ligger i kylskåpet över natten, kokas en stund och bakas därefter i ugnen. På så sätt blir det färdigbakta brödet frasigt på utsidan och mjukt på insidan. 

 

Bageln uppstod mest sannolikt i Krakow på 1600-talet i de judiska trakterna (vid den här tiden var Krakow och dess region en populär bostadsplats för europeiska judar).

Enligt andra källor kan bageln ha kommit till Krakow från Wien. Brödet skulle ha blivit skickat till den polska kungen Jan III Sobieski som tack efter att polackerna och litauerna hjälpte besegra den turkiska armén (det s k slaget vid Wien år 1683).

 

Det var först i början av 1900-talet som beigeln spreds till Nordamerika och andra platser i världen genom judiska invandrare. Sen dess har den blivit alltmer populär i USA och Kanada medans man i Europa glömt bort denna fantastiska del av det judiska kulturarvet i Polen.