Mariakyrkan och Hejnał mariacki

Mariakyrkan byggdes redan på 1200-talet i gotisk stil, precis intill Stora Torget. Den har byggts om många gånger för att passa olika trender genom historian, men även pga en invasion och till och med en jordbävning! Kyrkan som vi känner till idag uppstod i slutet av 1800-talet och är i nygotisk stil. Det som byggnaden är mest känt för i hela världen är det fantastiska träaltaret gjort av den tyska skulptören Veit Stoss.

 

Mariakyrkan har genom Krakows historia varit centrum för den lokala befolkningens religiösa liv. Och eftersom den katolska kyrkan alltid har varit riktigt betydande i Polen så var den fina och gamla kyrkan extra speciell för de troende.

 

Även om det idag är en riktigt vacker och viktig turistattraktion så är det först och främst en kyrka som har stor betydelse för de religiösa. Här hålls mässor några gånger per dag, till och med en på latin!

 

Förr i tiden när stadens portar öppnades och stängdes så spelade man upp en melodi från ett av Mariakyrkans torn. Det var dock inte bara vid dessa två tillfällen man kunde få höra de fina tonerna, för att det var också en varningssignal för alla stadsbor då fienden närmade sig.

 

En av dessa situationerna inträffade på 1200-talet då den mongoliska invasionen kom med full fart mot Krakow. Signalisten i tornet började spela melodin som han kände till så väl, men denna gång hann han inte göra klart sitt uppträdande. Han blev träffad av en mongolisk pil och dog.

 

Är detta sant eller bara en legend? Det kommer vi nog aldrig få reda på. Men det vi däremot vet är att varje timme, under dagen så som på natten, kan vi höra Hejnal mariacki från ett av Mariakyrkans torn. Det spelas i världens alla fyra riktningar och melodin bryts i den stunden då vakten skulle ha blivit skjuten. Det är numera en av de mest intressanta traditionerna i Krakow och polackerna kan inte föreställa sig den vackra staden just utan Hejnal mariacki, den ökända legenden som ligger bakom och såklart Mariakyrkan – platsen där allt detta hände.