Rajmund Kolbe föddes i slutet av 1800-talet i en polsk stad Zdunska Wola. Som 16-årig ung man gick han i Franciskus kloster och år 1912 skickades han till Rom för att börja sina teologiska studier. Där fick han sitt nya namn Maksymilian. Han blev väldigt tillgiven sin tro och engagerade sig för olika religiösa aktiviteter.
När han flyttade tillbaka till Polen grundade han ett förlag som gav ut bl a religiösa tidningar. På 30-talet gav han sig ut på en missionsresa till Asien (Kina, sedan Japan) där han bidrog till att första japaner blev Franciskus-munkar.
Andra världskriget utbröt 1939 då Kolbe var redan tillbaka i Polen. Han blev gripen redan i september 39 men släpptes efter ett par månader. År 1941 greps han igen och pga hans verksamhet (bl a hjälp för judar) blev han fängslad i koncentrationslägret Auschwitz där han fick lägernummer 16670. Prästens historia från Auschwitz blev väldigt känd eftersom han dog som martyr.
En dag lyckades en lägerfånge rymma från Auschwitz. Följden av denna händelse var att nazister förordnade att välja 10 fångar som skulle dö av hunger. En av de valda, Franciszek Gajowniczek, började gråta och skrika att han hade en familj som han aldrig mer skulle se. Prästen bestämde sig att reagera och erbjöd att han kunde offra sitt liv om de låter Gajowniczek leva vidare. Tyskar gick med på det och låste in Kolbe med de andra i den s k svältcellen i Block nr 11 på Auschwitz I-område. Fångarna lämnades där utan mat eller vatten och dog en efter en inom några dagar. Prästen var en som tröstade de andra, sjöng psalmer och religiösa låtar, bad och verkade vara väldigt lungt trots den hopplösa situationen. Efter drygt två veckor var de flesta dömda borta men Kolbe var fortfarande vid liv. Nazister mördade honom av fenolinjektion in i hjärtat dagen 14 augusti 1941.
Det som är mest fascinerande är att Gajowniczek överlevde i Auschwitz och kom hem efter kriget. Munken lyckades alltså rädda detta liv! Franciszek berättade mycket om prästen Kolbe. Han försökte sprida den här historian och göra Maksymilian känd i världen. Sedan 1982 är Kolbe helgonförklarad i katolska kyrkan.